Antitijela crvenih krvnih stanica u trudnoći

Što je Aloimunizacija koju još nazivamo i senzibilizacija/imunizacija?

Aloimunizacija je stanje u kojem ženino tijelo stvara antitijela (protutijela) nakon što je bilo izloženo antigenima stranih krvnih stanica. Ova antitijela prelaze placentu i razaraju krvne stanice djeteta. Antitijela također mogu uzrokovati probleme mami, ukoliko joj ikada zatreba transfuzija krvi. Žene s Aloimunizacijom trebaju posebnu krv i trebale bi imati medicinsku karticu upozorenja koju će dati svojim liječnicima.

Kako dolazi do senzibilizacije?

Do senzibilizacije najčešće dolazi nakon transfuzije krvi ili poroda. Za vrijeme poroda, krv majke i djeteta se miješa. Ako imaju različite krvne antigene, u krvi majke može doći do stvaranja antitijela. Osim tako, do Aloimunizacije može doći i zbog: spontanog pobačaja, abortusa, krvarenja tijekom trudnoće te zbog zahvata kao što je amniocenteza.

Koliko je opasna?

Najveći rizik za dijete je taj što može postati anemično jer antitijela majke razaraju sve njegove krvne stanice. Ukoliko se dijete ne liječi kako treba, tekućina će se nakupljati i dijete će doživjeti hidrops ili umrijeti. Nakon rođenja, ukoliko se bilirubin ne tretira kako treba, dijete je izloženo riziku gubitka sluha i oštećenja mozga. Nakon rođenja, anemija može nastupiti do djetetovog 12. tjedna. Neliječena anemija može ubiti dijete. Također je moguće da će dijete biti sklonije razbolijevanju (neutropenija) ili blagom krvarenju i modricama (trombocitopenija). Ako žena koja ima antitijela primi pogrešnu krv, u bilo kojem trenutku svog života, može umrijeti od hemolitičke transfuzijske reakcije.

Kako mogu zaštititi svoje dijete?

Svoje dijete možete zaštititi tako što ćete naučiti sve što možete o Aloimunizaciji i podijeliti to znanje sa svojim liječnikom. Morate biti sigurni da će Vam odraditi prave nalaze, imati ispravno praćenje i dobiti adekvatno liječenje. Specijalist fetalne medicine i opstetricije trebao bi znati kako pratiti i liječiti majku i dijete, dok postoji mogućnost da ginekolog i babica ne znaju kako postupati u takvim slučajevima – zbog toga trebate zatražiti termin kod specijaliste. Potrebno je raditi krvne pretrage svaka 4 tjedna dok ne budete 24 tjedana, a potom svaka 2 tjedna. Ako titar naraste do kritičnog, onda će Vam se trebati raditi tjedni pregled Color Doppler ultrazvukom (MCA ultrasoun) kako bi se provjerilo da li dijete ima znakova anemije. Ukoliko ultrazvuk pokaže znakove anemije, djetetu se treba dati transfuzija krvi kroz majčin stomak ili se treba hitno poroditi i dobiti transfuziju po rođenju.

Koje sve pretrage treba odraditi tijekom trudnoće?

Majka treba pretrage za titar ili količinu antitijela svaka 4 tjedna do 24. tjedna trudnoće, a nakon toga svaka 2 tjedna. Ako je razina titra antitijela visoka onda mora imati tjedni pregled Color Doppler ultrazvukom kako bi se provjerilo ima li znakova anemije. Otac se treba testirati na fenotip antigena da se utvrdi da li je homozigot ili heterozigot. Test za slobodnu fetalnu DNK iz krvi majke (cffDNA) je moguće napraviti kako bi se saznalo da li je dijete sigurno ili postoji rizik od anti-Kell, anti-D, anti-C, anti-c, anti-E i anti-e.

Kad je vrijeme za porod?

Žene koje imaju antitijela obično se porode između 35. i 38. tjedna trudnoće. Ako dijete pokazuje znakove anemije ili je već imalo transfuziju, žena se obično inducira između 35. i 37. tjedna. Ako dijete pokazuje blage znakove anemije, žena se obično inducira između 37. i 38. tjedna trudnoće.

Koje pretrage treba napraviti nakon poroda?

krvi iz pupkovine: hemoglobin, bilirubin i test aktivne aglutinacije – direktni. Ponoviti nalaz bilirubina svakih 6-12 sati u bolnici i dnevno nakon otpusta. Ponoviti nalaz hemoglobina svaki tjedan do navršenih 12 tjedana djeteta. Napraviti nalaz na neutrofile i trombocite najmanje dva puta prije navršenih 12 tjedana djetetovog života.

Što sve moram znati za poslije poroda?

Nakon rođenja, djetetova bolest se naziva Hemolitička bolest fetusa i novorođenčeta (HBFN). Ukoliko se anemija i bilirubin ne liječe s oprezom i kako treba, dijete može imati trajna oštećenja ili umrijeti. Djeci treba raditi nalaze krvi za praćenje stanja do navršenih 12 tjedana života. Većina djece s ovakvim stanjem imaju normalnu razinu željeza u krvi. Davanje željeza djeci koja imaju HBFN, a da se prije ne odrade krvni nalazi za feritin, je veoma opasno. Uvijek se treba odraditi nalaz za feritin prije uključivanja terapije željezom. Do 12. tjedna većina djece se smatra zdravom bez potrebe za daljnjim praćenjem.

The Hope Connection - AHF's Quarterly Newsletter

* indicates required
Are you a patient or a provider? *
Would you like to receive our newsletter? *